Tak Takıştır: Aksesuarlar Nasıl Kombinlenir?

Aksesuarlar, stilimizi ifade etmenin en şık yoludur.

Aksesuar seçimi, kişisel tarzımızı yansıtan ve kombinlerimizi tamamlayan bir sanattır. Kolyeden şapkaya, saatten bilekliğe kadar her aksesuar, giyim tarzımıza uyum sağlayarak bize özgü bir görünüm sunar. Bu rehberde, gece kıyafetlerinden günlük kombinlere kadar farklı durumlar için aksesuar kombinleme üzerine pratik ipuçları sunulmaktadır.

Hepimiz özümüzde birer sanatçıyız, her gün bir sanat icra ediyoruz; nasıl görüneceğimize karar veriyor, renkleri ve parçaları birbirine uydurmaya çalışıyoruz. Hepimizin farklı bir giyinme tarzı olmakla birlikte gittiğimiz yerlere göre tarzımız ve buna bağlı olarak eşlik eden aksesuarlar değişkenlik gösterebilmekte. Bir aksesuarcıya girdiğinizde bin bir çeşit takıyla karşılaşırsınız ve kimi zaman hangisini alacağınızı seçmek zor olur. Aksesuar trendleri ilk göz atacağınız seçeneklerden biri olmakla birlikte yle bir durumda dolabınızdaki kıyafetleri düşünmek ve kombinlere uygun aksesuar seçmek için bir rehbere ihtiyacınız olabilir. Öncelikle kadın aksesuar denince akla gelenleri hatırlatalım:

Kolye, bilezik, yüzük ve küpe,

Saat,

Bileklik ve halhal,

Fular,

Saç bandı,

Gözlük,

Şapka,

Kemer,

Toka

Tüm bu aksesuarlar renk renk model model karşımıza çıkarken bazen maymun iştahlı davranıp çoğunu aynı anda aynı kombine sığdırmaya çalışabiliyoruz. Fakat bu her zaman şık durmayabiliyor, daha da kötüsü sizin yorucu bir görüntüye sahip olmanıza bile yol açabiliyor. Bu nedenle hangi aksesuarı hangi kombinle ve ne zaman kombinleyeceğinin bilincinde olmak oldukça önemli. Bu durumda size yardımcı olacak 5 ipucu aşağıda sizleri bekliyor.

1. Gece Kıyafetleriyle Aksesuarlar Nasıl Kombinlenir?

Gece kombinleri, rengi ne olursa olsun geceyi aydınlatmaya imkan verir. İster kuzguni siyah bir gece kıyafet giyin isterseniz de açık ve canlı renkli bir kıyafet, geceye aksesuarlarınızla ışıltı katmak çok güzel olacaktır. Özellikle ışıltılı takılar tercih edilmelidir. Yalnızca kolye, bilezik, yüzük ve küpe dörtlüsünü aynı anda kullanırken dikkatli olmak gerekir. Elbette bazı gece kıyafetleri hepsini birden minimal boyutlarda kullanmanıza izin verecektir. Fakat bu ışıltılı takılardan aynı anda 2 veya 3 tanesini seçmeniz daha akıllıca olacaktır.

  1. Açık yakalı bir gece kıyafeti seçtiyseniz, boynunuza güzel büyük bir kolye takabilir, saçınızı toplu kullanarak minik ışıltılı küpelerle yüzünüzü aydınlandırabilirsiniz.
  2. Kısa kollu veya kolsuz gece kıyafetleriyle ise bilezik ve yüzük kullanmak oldukça zarif duracaktır. Hatta iki elinize birden birkaç tane taşlı yüzük takabilirsiniz.
  3. Midi veya mini boy gece kıyafeti kullanırken taşlı ince bir halhal kullanmayı deneyebilirsiniz. Halhal çoğu zaman aklımıza gelmez, özellikle de kış aylarında. Halbuki kapalı mekanda kullandığınız gece kombininizi şık gösterebilecek zarif bir detaydır.
  4. Kapalı ve kışlık gece kıyafetleriyle ise küpe ve yüzük tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Çünkü kıyafetin üstüne düşen kolye ve bilezik her zaman çok şık durmayabilir, bu durumda ise kıyafetinizin dokusuna uyumlu dokuda ve kıyafetin rengine uyumlu taş rengi bir aksesuar seçmenizi öneriyoruz.

2. Abiyelerle Aksesuarlar Nasıl Kombinlenir?

Abiyeleri aksesuarla kombinlemek bazen zor gelebilir, hatta çok seçeneğimiz yokmuş gibi hissedebiliriz. Halbuki abiye kombinlemek bazı açılardan daha kolay ve zevklidir. Öncelikle her abiyenin bir tavrı vardır, günlük kıyafetlerimizin yanı sıra abiyelerde baskın bir renk ve model vardır. Bu da aslında aksesuar seçiminizi kısıtlar ve kararsızlığınızı engeller. Zevkli olan yanı ise abiyeler çok şık parçalardır ve hayatımızda nadiren abiye giyme şansı buluruz. Genelde özel günlerin gelmesini beklememiz gerekir. Bu yüzden üstümüzde abiye görmek hoşumuza gider. Peki abiyeleri nasıl takılarla kombinlemeliyiz?

  1. Sade abiyeler daha çok veya daha gösterişli takıya izin verir. Dalgıç kumaş gibi abiye kumaşları -özellikle tek renk kumaşlar- hem renkli hem de parlak taşlı takılar için oldukça idealdir. Genelde abiyenizin vücudunuzda bıraktığı boşluğa takmanızı önerdiğimiz bu aksesuarlar günlük tarzdan ziyade şık tarzda olmalıdır.
  2. Sade olmayan abiyeler ise abiyenizin rengine ve dokusuna uygun tek renk aksesuarlar tercih edebilirsiniz. Her zaman olduğu gibi burada da pırıltılı minimal takılar tercih edebilirsiniz. Unutmayın ki gösterişli abiyeler görüntünüzün yıldızıdır, aksesuarlar ise yalnızca minimal boyutta olmalıdır.

 

3. Etnik Kıyafetlerle Aksesuarlar Nasıl Kombinlenir?

Etnik ve karışık desenlerin hakim olduğu etnik kıyafetleri artık dört mevsim görür olduk. Tahmin edeceğiniz üzere etnik takılar seçmek oldukça doğru bir tercih olacaktır. Genelde el yapımı olarak satılan ve çeşitli renklerde zaman zaman örgü, file veya taşlı modelleri olan bu takılardan kıyafetinize uygun dokuda olanlardan takabilirsiniz. 

Şu aa kadar hareketli kıyafetlerle sade takılar takılması gerektiğini söyledik, fakat etnik kombinlerde durum biraz farklı. Hint, Latin ve Kızılderili havalarından esinlenilerek üretilen etnik kıyafetleri kombinlerken özgürsünüz! 

Aşırı olmadığı sürece üst üste takılar kullanmak etnik tarzın kanında var. Desenli fularlar veya saç bantları etnik kombinlerin yıldızı olmaya aday. Salaş ve açık saçınızı süsleyebileceğiniz bir saç aksesuarları, etnik bluz ve şalvar kombini kulağa oldukça etnik geliyor!

4. Sade ve Şık Kıyafetlerle Aksesuarlar Nasıl Kombinlenir?

Sade ve şık kıyafetleri genelde biraz daha ciddi ortamlarda giyeriz; örneğin iş yerinde, okulda veya bir görüşmede. Fakat bu durum tarzımızı yansıtmamıza engel değil. Aksesuar tercihleriniz kişiliğinizi yansıtmaya ve kombininizi parlatmaya yetecektir.

  1. Sade şık kombinleri kolunuza takacağınız bir kol saati ve birkaç sıra bileklik ile süsleyebilirsiniz. Bu bileklikler ip bileklik veya taş bileklikler olabilir.
  2. Takım elbiselerinizi uzun .ve bol paça pantolonunuza takacağınız şık bir kemer ile süsleyin. Ek olarak böyle etekli veya pantolonlu takımlarda saç tokası seçiminiz de önemlidir. Abartılı ve gösterişli bir dişli toka ile saçınızı düzgünce toplayabilirsiniz. Halihazırda karşıdan bakıldığında görünmeyen bu aksesuar toplantı odasından çıkarken tarzınızı arkadan yansıtacak bir takıdır.
  3. Rahat ve şık kombinlerinizde ise boynunuza veya el bileğinize bir fular bağlamak hem ‘casual’ hem de şık görünmenizi sağlayabilir. Entellektüelliğin de simgesi olan fular hemen havanızı değiştirecektir.

 

5. Günlük ve Spor Kıyafetlerle Aksesuarlar Nasıl Kombinlenir?

Gelelim günlük kombinlere: arkadaşlarınızla buluştuğunuzda, markete giderken, doğa yürüyüşü yaparken vb. Günlük kombinler tarzınızı en çok yansıtabileceğiniz kombinlerdir. Çünkü hemen hemen herkeste benzeri bulunan bu kıyafetleri özelleştirmek ve aksesuarlarınızla kimlik kazandırmak sizin elinizdedir. Günlük kıyafetlerinizi kombinlerken tahmin edemeyeceğiniz kadar özgürsünüz. Dikkat etmeniz gereken şeyler, kıyafetlerinizin kumaş cinsine uygun takılar seçmek ve benzer şekilde sade ve desenli takılara dikkat etmek.

Günlük kıyafetlerinizi kombinlerken kendinizi şımartın! Uygun takıları seçin, güneş gözlüğünüzü takın. Hatta abartın ve gözlük askısı kullanın. Hava güneşliyse şapkanızı takın ve özellikle yaz mevsiminin getirdiği imkanlardan yararlanın.

BONUS: Makyajınız ve Saçınız En Büyük Aksesuarınız Olabilir!

Şimdi ise gelelim genelgeçer aksesuarlara: Saçınız ve makyajınız! Herkesin saçı kendine özgüdür. İstediğiniz rengi ve şekli verebildiğiniz bu mükemmel aksesuarınız aslında her kombininizin yıldızıdır. Ne de olsa insanlarla iletişim kurarken en çok yüzüne ve saçına bakarız. E o zaman saçınıza her daim özenmek sizin tavrınızı ortaya çıkarmakla birlikte şıklığınıza şıklık katacaktır. Benzer şekilde makyaj tarzınız, çektiğiniz göz kaleminin rengi ve sürme şekliniz yine sizi benzersiz kılacak, sanatçı ruhunuzu açığa çıkaracak önemli detaylardır.

Siz de sanatçı kimliğinizi ortaya çıkarın ve aksesuarların gücünden yararlanın!

Soru: Kombinlerimize uygun aksesuarları nasıl seçer ve kombinleriz?

Cevap: Aksesuar seçimi ve kombinlemesi, giysi seçiminize ve o anki duruma göre değişir. Gece kıyafetleri için ışıltılı takılar tercih edilirken, günlük ve spor kıyafetlerle daha rahat ve spor aksesuarlar kullanılır. Abiye ve sade kıyafetlerle minimal ve zarif parçalar öne çıkar. Etnik kıyafetlerle ise özgür ve renkli aksesuarlar tercih edilir. Her durum için kıyafetinize ve tarzınıza uygun aksesuar seçmek, kombinlerinizi bütünler ve stilinizi tamamlar.

En Çok Tercih Edilen Ürünler