Tak Takıştır: Aksesuar Seçerken Dikkat Edilecek 10 Şey

Aksesuar seçimi ve kombinlemesi, şıklığınızı tamamlayan sanattır.

Bu rehber, aksesuar seçimi ve kombinlemesiyle ilgili temel adımları ve ipuçlarını sunar. Kendi tarzınızı tanıma, kombininizin yıldız parçasını belirleme ve vücudunuza uygun aksesuarları seçme gibi konular üzerinde durulur. Aksesuar kullanımının, hem günlük hem de özel gün kombinlerinizde nasıl bir fark yaratabileceğini keşfedin.

Aksesuarların kombinlerin tamamlayıcı bir parçası olduğu su götürmez bir gerçek. Özellikle günümüzde çeşit çeşit aksesuarlar her tarza uygun modelleriyle karşımıza çıkarken onları kombinlemek bazen zorlaşabiliyor. Aksesuar seçimi ve kombinlemesi ince ayrıntıları olan dikkat etmeniz gereken bir konu, öyle ki bir önceki yazımızda aksesuarları nasıl kombinleyebileceğinizden bahsetmiştik. Şimdi ise aksesuar kombinlemenin ilk adımı olan aksesuar seçimine değineceğiz. Bijuteriye veya kuyumcuya girdiğimizde onlarca gözlük veya yüzlerce küpe arasından hangisini alacağınızı şaşırıyorsunuz değil mi? Alışverişin başlıca kuralı olan ihtiyaçlarımızın ve zevkimizin farkında olmak aslında işimizi kolaylaştırmada bire bir. Konu giyim olduğunda da aksesuar kullanımı oldukça önemli çünkü aksesuar seçiminiz tarzınızı yansıtmada başrol olabileceği gibi kombininizin destekçisi de olabilir. 

Aşağıda ise kıyafetlerinizi ve vücudunuzu tanımak ardından doğru aksesuarları seçmenize yardımcı olacak ipuçları veriyor olacağız.

1. Dolabınızı Karıştırın ve Kendinizi Tanıyın

Aksesuar seçmeden önce genellikle ne tarz giydiğinize dikkat etmelisiniz. Dolabınızın karşısına geçin ve kıyafetlerinizi gözden geçirin. Bir ya da birden çok stili seviyor olabilirsiniz; önemli olan ise dolabınıza baktığınızda bu stilleri birbirinden ayırt edebilmek. Değişik stilde kıyafetleriniz olabilir örneğin ofis kombinleriniz, bohem etekeleriniz, vintage ceketiniz, spor tişörtleriniz vb. Nasıl ki her kıyafetinizi her ortamda giyemiyorsanız her takıyı da her ortamda her kombinle kullanamazsınız.

Dolabınızı elden geçirdiyseniz sıra kendinizi tanımada, üstünüzde neler taşımayı seversiniz? Büyük aksesuarlarla rahat mısınız, daha sade görünmeyi mi seversiniz, en çok hangi kombinlerle aksesuar kullanmayı tercih edersiniz gibi soruları kendinize sorduktan sonra aksesuar seçmeye başlayabilirsiniz!

Soru: Aksesuarlarımı nasıl doğru seçip kombinleyebilirim?

Cevap: Aksesuar seçimi ve kombinlemesi, dolabınızı ve tarzınızı tanıyarak başlar. Kombininizin yıldız parçasını belirleyin, vücut yapınıza uygun aksesuarları seçin ve az sayıda özgün parçayla şıklığınızı tamamlayın. Bu adımlar, her kombinle uyum sağlayan ve tarzınızı yansıtan aksesuarlar kullanmanıza yardımcı olur.

2. Kombininizin Yıldız Parçasını Belirleyin

Her kombininiz ‘Ben buradayım!’ diyen bir parçası vardır elbet. Yoksa da böyle bir parçanın olması görüntünüzün tekdüze ve sıkıcı olmasını engelleyecektir. O yüzden tavsiyemiz genelde küçük ya da büyük bir parçanın kombininizin yıldızı olması. Kıyafetinizin bir parçasını yıldızınız olarak seçtikten sonra aksesuarınızı o parçayı gölgelemeyecek şekilde seçmenizde yarar var. Tahmin edebileceğiniz gibi aksesuarın boyutu ve ışıltısı burada iki önemli kriter oluyor.

Kıyafetlerinizin yanı sıra aksesuarınız da yıldız parçanız olabilir! Özellikle ünlülerde rastladığımız abartılı kolyeler buna güzel bir örnektir. Tabii konu günlük yaşama gelince daha minimal ama yine birer yıldız olan aksesuarlarınıza kombinlerinizle birleştirmek çok güzel bir fikir. Hatta aksesuarlar tarzınızı yansıtmada daha etkili bile olabilir, keza üstünüzdeki küçük ama çarpıcı dokunuşlar daha çok dikkat çekmeye aday. Böyle bir kombinde kombininizi çok abartıdan uzak tutmak ve aksesuarınızı ön plana çıkarmak akıllıca olacaktır.

3. Bir Aksesuarınızı Öne Çıkarın

Şimdi ise büyük oynayacağız: Yalnızca bir aksesuar ile oldukça şık görünmek mümkün! Bir aksesuar ile ışıldamak özellikle gece kombinlerinde çok dikkat çekici. İster günlük ister gece şıklığı olsun, boyutu büyük aynı zamanda vücudunuza uyumlu olan parlak bir aksesuar seçimi kıyafetlerinize ve geceye ışık tutacaktır. Genellikle küpe, kolye veya yüzük şeklinde bir takıyla abartının sınırlarını zorlayabilirsiniz. 

4. Vücudunuza Uygun Aksesuar Seçin

Aksesuarlarınız kombinlerinizin tarzına uyumlu olması kadar sizin vücut yapınıza da uygun olması gerekir. Şimdi bazı ipuçlarını söyleyeceğiz:

  1. Yüzük seçimi yaparken parmağınızın kalınlığı ve uzunluğu belirleyici bir faktördür. Kısa ve kalın parmaklarda büyük yüzükler daha kaba durabilir, bu durumda boyuna büyük olan bir yüzük daha naif duracaktır.
  2. Kolye seçerken ise boyun uzunluğunuza dikkat etmelisiniz; kısa boyunlara daha uzun kolyeler ve özellikle yakası açık üstler ile çok dengeleyici duracaktır. Uzun boyunlar görece daha avantajlı olmakla birlikte choker takmaya oldukça elverişlidir.
  3. Saç bandı veya tokası seçerken ise yine kafa şekli ve büyüklüğü dikkate almaya değer. Fiyonklu abartılı bandanalar özellikle daha yuvarlak kafalarda çok sevimli durur. Uzun suratlı veya uzun kafalı kadınlarda ise daha minimal ve yükseltisi olmayan saç aksesuralarından saç bantları çok şık duracaktır.
  4. Gözlük ise belki de en önemli aksesuardır ve sayıca daha az sahip olduğumuz bir eşyadır. Dolayısıyla gözlükçüye gittiğinizde onların tavsiyesini dinlemek ve benzer şekilde yüz şeklinize uygun gözlüğü seçmek çok önemlidir. Yüzünüze uygun gözlükleri ayırdıktan sonra da stiline karar vermeniz gerekir; bazıları vintage havası taşırken bazıları çok moderndir. Genel olarak nasıl giyindiğinizin farkında olmak yine gözlük ve gözlük askıları seçiminde de çok önem taşır.

5. Az ve Öz Sayıda Aksesuar Kullanın

Aksesuar kullanmak giyinmek kadar serbest değildir. Yoğun takı kullanımı gözü rahatsız edebilir hatta yorabilir. Bu yüzden doğru aksesuar kullanmanın yanında onları doğru sayıda ve yerinde kullanmak da önemlidir. Örneğin yakası kapalı bir üste kolye takmak veya uzun kollu bir bluza bileklikler eklemek hoş durmayabilir. Aksesuarlar genelde tende güzel durur ve kendini gösterir, dolayısıyla teninizde sergileyebileceğiniz ve kombininizle uyumlu aksesuar tercih etmek altın kuraldır diyebiliriz. 

Örneğin saç bandı ve küpe güzel bir ikilidir, ikisini beraber kullanmaktan korkmayın keza bazı kombinlerde saat ve bileklikler aynı anda kalabalık durabilir. Nasıl kı kıyafetlerinizi birleştirirken çok karışık desen ve renkleri kombinlerken dikkat ediyorsanız aynısı aksesuarlar için de geçerlidir.

6. Aksesuarların Stilini Tanıyın

Dolabınızdaki kıyafetlerin stilini tanımak kadar aksesuarları tanımak da önemlidir. Aynı kategoriye koyduğunuz aksesuar ve kıyafetleri rahatça kombinleyebilirsiniz. Örneğin bohem veya etnik elbise, etek, şalvarla yine bohem küpeler, saç bantları bağlamalı sandaletler çok şık duracaktır. Başka bir açıdan da gece elbisesiyle parlak taş veya parlak kumaş içeren takılar takmak güzel bir seçenektir.

Bunun aksi örneği olarak bazen tarzları karıştırmak da çok şık durabiliyor. Örneğin günlük spor şık bir kombinle şık ve ışıltılı küpe tercih etmek oldukça kararında bir tercih olacaktır.

Aksesuarlarınızı gruplandırırken ise etnik, bohem, vintage, spor şık, ofis şıklığı gibi ayırmak işinizi kolaylaştıracaktır!

7. Aksesuarların Rengine ve Dokusuna Dikkat Edin

Bazı aksesuarlar taş, bazıları kumaş bazıları ise değişik dokuda değişik materyaller içerir. Renk uyumuna dikkat ettiğiniz kadar doku uyumu da önemlidir. Örneğin şık dalgıç kumaş bir abiyeyle bohem tarzda örgü bir küpe farklı dünyaların insanları olarak tanımlanabilir. Daha doğal görünümlü bohem kıyafetlerle ise bahsedilen küpeler pürüzsüz bir uyum gösterecektir.

8. Aksesuar Boyutlarını Önemseyin

Vücut ölçüleriniz hatta boyunuz aksesuar seçiminde önemlidir. Minyon bir ölçünüz varsa büyük aksesuarlar her kombinle uyuşmayabilir, aynı şekilde daha iri yapılı biriyseniz çok küçük aksesuarlar kıyafetleriniz ölçüsünde kaybolabilir. Bu durumda boyunuz ve ölçülerinizle uyumlu aksesuara dikkat etmelisiniz.

Aksesuar boyutlarında kayda değer bir husus daha var. Genelde gündüz kombinleri daha hafif ve canlı olduğunda çok ağır ve büyük aksesuarlar kombininizi daha ağırlaştırabilir. Bu aksesuar veya takılara akşam/gece yer vermek daha doğru olacaktır.

9. Saç ve Makyajınıza Uygun Aksesuar Tercih Edin

Öncelikle saç ve makyajınızın da birer aksesuar olduğunu kabul edelim. Giyim tarzınıza uygun saç ve makyaj yapmak da şık görünmenizde bir o kadar etkili. Başlı başına aksesuar olarak kullanabileceğiniz bu iki öğeyi diğer takı/aksesuarlarla kombinlerken dikkat etmeniz gereken şey ise, yoğun bir görüntüden kaçınmaktır. Ağır makyajınız var ise aksesuarınız ona göre az veya minimal boyutta olmalıdır, saçınızın hareketliliği de sade takılarınızla güzel bir tezat ve denge oluşturabilir. 

10. Taşıyamayacağınız Aksesuarlardan Kaçının

Son olarak belki de en önemli ayrıntıya geldik: Taşıyamadığınız hiçbir şeyi kullanmayın! İçinde en rahat ettiğiniz kombinler sizi en çok yansıtacak olanlardır. Taşıyamadığınız bir aksesuarı takmanın da size külfetten başka getireceği bir şey olmaz. Hem konforlu olmalı, hem de boyutu ve ağırlığı size uygun olmalı. O nedenle aksesuar almadan önce onu denemek iyi bir fikir olabilir!


Aksesuar kullanmanın önemi ve aksesuar trendlerini takip etmenin önemini kavramak kadar onları nasıl seçeceğimizi ve kombinleyeceğimizi anlamak da oldukça önemli. Happy Nes Kendinizi ve stilinizi tanımaktan başlayan bu yolculuğu aksesuarları tanımanın, eşleştirmenin ve uyumu yakalamanın benzersiz keyfiyle yaşamanızı ve giyinirken her halinizi yansıtabilmenizi diler.

 

Aksesuarlın önemli bir parçası da gözlük askılarıdır. Gözlük askılarıyla ilgili "ELEGANSINIZI ARTIRIN: PEARL GÖZLÜK ASKILARI" içeriğimizi okuya bilirsiniz.

En Çok Tercih Edilen Ürünler