Mavi Neden İnsanların En Sevdiği Renk?

Mavi, sakinliği ve huzuru simgeleyen bir renk olarak, yaşamımızda özel bir yere sahiptir. Peki siz de mavi sever misiniz?

Özet: Araştırmalar, mavinin çocuklar ve yetişkinler arasında en sevilen renk olduğunu gösteriyor. Doğal güzelliklerle olan bağlantısı, maviyi huzur, özgürlük ve hijyenin rengi yapar. Mavi, stresi azaltıcı özellikleriyle de bilinir ve hem giyimde hem de ev dekorasyonunda kullanımıyla sakin bir atmosfer yaratır. Maviyi hayatınıza dahil etmek, ruhunuzu besleyen bir deneyim sunar.

Tüm renkler güzeldir ama mavi daha güzel! Sizin de etrafınızda maviyi seven çok insan var değil mi, hatta belki siz de onlardan birisiniz?

Bir pastel boya üreticisinin 7 yıl arayla yaptığı bir araştırmaya göre çocukların en sevdiği renk mavi imiş; yedi yıl sonunda ise en sevilen 10 renk arasından yedisinin yine mavinin farklı tonları olduğu tespit edilmiş.

Benzer şekilde, çocuklar büyüdükçe renkler konusunda yine benzer zevkler oluşturuyor. Bunun nedeni ise bazı renklere daha çok maruz kalmaları ve renklerin onlarda uyandırdığı duygular olması. 

Mavi deyince aklımıza ilk gelenin gökyüzü ve deniz olması çok da şaşırtıcı olmasa gerek. Her gün maruz kaldığımız bu doğal güzellikler yaşamı belki de en çok temsil eden rengi taşıyor. 

Renklerin bizim üzerimizdeki etkisine rengin taşıdığı enerji açısından bakmak da mümkün. Mavinin bizdeki çağrışımlarına aşağıdaki şekilde değinmek mümkün:

Mavi ve Anlamı

Her rengin çağrıştırdığı bir duygu, bir hissiyat vardır. Mavi rengi de doğadan aldığı gücüyle uyumu, rahatlığı, özgürlüğü simgeler; ayrıca hijyeni de hatırlatır çünkü mavi karşımıza doğada su olarak çokça karşımıza çıkar kimi zaman bir nehir, kimi zaman bir göl olur bu.

Benzer şekilde, favori şeylerimiz de favori renklerimizi yaratır. Mesela en sevdiğiniz kazağınızın rengi sizin favori renginiz olabilir veya yapmaktan en çok hoşlandığınız spor açık hava yürüyüşüdür ki gökyüzüne hatta denize, nehire maruz kalmanız favori renginizi belirlemede etkili olabilir. 

Tam tersine örnek vermek gerekirse koyu sarı, kahverengi tonlarının dışkıyı veya çürümüş şeyleri çağrıştırması -aslında anılarımızın o yönde olması- o renkleri favori renginiz yapmaktan oldukça uzak tutar; istatistiklere göre ise en az sevilen renkler koyu sarı tonları ve kahverengi imiş.

Yani renklerle olan anılarımız bireysel tercihlerimizi yaratır ve bazı renkleri çok çekici bulurken bazılarını da bir o kadar itici buluruz.

Soru: Neden mavi en sevilen renklerden biridir?

Cevap: Mavi, gökyüzü ve deniz gibi doğal güzelliklerle güçlü bir bağa sahip olduğundan, insanlarda huzur, sakinlik ve özgürlük hissi uyandırır. Bu özellikler maviyi, yaşamın her alanında tercih edilen ve sevilen bir renk yapar.

Huzurun Rengi Mavi

Renklerin bize çağrıştırdığı şeylerden bahsettik; çocukluğumuzda bile resim yaparken iyi karakterleri sevdiğimiz renklerle kötü karakterleri ise siyahla çizmemizin nedeni de budur. Mavi de iyiyi, güvenli olanı hatta barışı çağrıştırır.

Gezegenimizin mavi olması bile mavi rengin ne kadar huzurlu hisettirebileceğinin bir kanıtıdır. Ziyadesiyle, mavinin bu iç açıcı özelliğini üzerinizde kullanmamak için de hiçbir nedeniniz yoktur; özellikle açık tonlarının yazı çağrıştırması kombinlerinde seve seve tercih edeceğiniz bir renk olmasını kaçınılmaz kılar. Yazın en çok alınan ve kullanılan aksesuraların renklerinden olan özellikle açık mavi tonları aksesuarlar görüntünüze dinamizm katacaktır.

Stres Azaltıcı Özelliği ile Mavi

Açık havada dışarıda sırt üstü uzandığınızı düşünün; içinizi açan size derin bir nefes aldıran gökyüzünün çeşit çeşit mavisi belleğinizde en güzel yeri almıştır bile. Nefesinizin düzelmesiyle kaslarınızın gevşemesi, aynı anda ciğerlerinize dolan oksijen sizi sarhoş edecek kadar rahatlatacak güçtedir. Böylesi bir rengin yukarıda da bahsedildiği üzere güzel anılarınızı domine etmesi en nihayetinde favori renginiz olması sonucunu şaşırtmayacaktır. 

Hayatınızda Maviye Yer Verin

Mavinin sakinliği, huzuru ve doğayı yansıtmasından bu kadar bahsetmişken onu hayatımızda kullanmamak olmaz; keza giyimden ev dekorasyonuna bu rengi birçok alanda kullanabilirsiniz. Mavinin onlarca belki yüzlerce tonunun olması da onu çoğu kombininizde veya çoğu dekorasyonda kullanmanıza olanak sağlar.

Evinizi Mavi ile Dekore Edin

Huzurun, güvenliğin rengi olan mavi ile evinizi döşemek ona oldukça dinamik ve genç bir hava katacaktır; özellikle ev dekorasyonlarında cesur ve özgür olmak renklerin enerjisinden yararlanmak, evde yaşayan sizlerin enerjisini de yükseltecektir. Eğer siz de ‘Büyük parçalarda renk kullanmaktan korkuyorum!’ derseniz küçük dekorasyonlardan başlayın ve renkli dokunuşlar yapın; özellikle de doğayı hatırlatan mavinin tazeliğini evinize taşımak çok güzel bir tercih olabilir.

Küçük Detaylarla Kombininizi Mavi ile Tamamlayın

Her güzel anınıza eşlik eden ve ruhunuzu besleyen bu renk ile kombinlerinize şıklık katmak mümkün. Örneğin, bir yaz akşamı en rahatından şort ve askılı tişört giydiniz. Telefonunuzu yanınıza alıp sahilde bir yürüyüşe çıkacaksınız. Şıklığınız küçük detaylarda gizlensin diyorsanız telefon askısı veya gözlük askısı kombininize tazelik katacaktır.

Happy Nes soruyor: O halde sizin renginiz hangisi? Yoksa siz de bir mavi sever misiniz? Hangi rengi severseniz sevin mavinin enerjisinden yararlanmak, özellikle onu üzerinizde taşımak ve hayatınızın bir parçası yapmak sizi çok iyi hissettirecektir.

 

En Çok Tercih Edilen Ürünler